Sunday, January 3, 2010

In Love With Peace - National Choir Concert











27 Disember 2009- tanggal yang tidak akan aku lupakan kerana tika inilah konsert koir kebangsaan yang juga merupakan penglibatan sulungku berjaya direalisasikan dengan jayanya. Bertemakan in love with peace, sudah terang lagi bersuluh komposisi lagu2 yang dibawakan berkisar tentang cinta, keamanan dan kedamaian. Dimulakan dengan montaj tentang koir kebangsaan, seterusnya kami berjalan menuju ke pentas dengan membawakan watak marah, sedih, in love dan gembira. Simboliknya, dalam dunia yang penuh dengan penindasan, kekejaman dan sebagainya, kami meluahkan perasaan ketidakpuasan hati dan marah. Kami juga sedih dengan keadaan ini. Kemudian terbitnya rasa kasih, sayang dan cinta tidak kiralah sesama manusia, cinta kepada tuhan, alam dan lain2. Akhirnya, kegembiraan terbit pabila kesemua penindasan, kekejaman ini berjaya dihentikan. Kemudian, konduktor En. Amri Zane berjalan menuju ke tengah pentas bagi memulakan pimpinan konsert.

Lagu Tanya Sama Itu Hud2 membuka tirai persembahan diikuti Rapper's Medley (Dead & Gone, Gangsta's Paradise & Where Is The Love). Inilah kali pertama koir kebangsaan membawakan lagu berentak rap. Seterusnya, lagu Ikhlas Tapi Jauh dipersembahkan, diikuti Samrah Mentari, Better Tomorrow (Mandarin song), If Love Has Wings, Beautiful, Standing In The Eyes Of The World, Hitam Putih Kehidupan dan diakhiri dengan MJ's Medley (Heal The World, Man In The Mirror & They Don't Care About Us) sebagai penutup untuk separuh masa pertama konsert.

Selepas Intermission, lagu Doa didendangkan oleh ahli koir perempuan diikuti Inspirational Medley (Alhamdulillah, Terlalu Istimewa & Gemilang), Down By The Riverside, Gemuruh, Thank You For The Music, Shackles dan yang terakhir We Are The World. Begitulah susunan lagu2 yang dipersembahkan pada konsert ini.

Konsert yang diadakan sebanyak 2 kali (3 ptg & 8.30 mlm) pada satu hari ternyata memberi cabaran yang besar buat aku kerana memerlukan tenaga dan stamina yang tinggi. Bukan sahaja menyanyi sambil berdiri tegak, namun keistimewaan konsert kali ini ialah ia berkonsepkan muzikal yang mempunyai jalan cerita tersendiri dan kami juga harus menari untuk kebanyakan lagu.

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan gemilang. Aku masih ingat kata2 Cik Syafinaz Selamat selaku jutulatih vokal merangkap pengarah persembahan yang berpesan sebelum konsert bermula, "Apa yang penting sekarang ialah tone production, cut together and have fun." Ternyata aku sangat seronok & enjoy membuat persembahan. Apa yang lebih istimewa, mama turut hadir memberi sokongan selain fadlie, kak ernie, cikgu, kawan2 (abg li, daus, nisah, dayah, fad, syira). Rata2 memberikan respon positif, "Tak sangka persembahan koir best mcm ni. Ingat ke berdiri tegak je." Segala penat lelah dan usaha yang dicurahkan selama ini membuahkan hasil yang membanggakan pada konsert ini. Terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak dalam konsert ini. :)

Wednesday, December 16, 2009

DIALAH SINBAD!




Dialah Sinbad 3x

Dialah Sinbad gagah perkasa

Lautan luas direntasinya
Dia perwira raja samudera

Dialah wira kepada kita


Dialah Sinbad 3x

Dialah Sinbad yang penyayang

Suka menolong malam dan siang

Sahabat kami di lautan terbentang

Kerana Sinbad hanya seorang


Dialah Sinbad 3x

Segala halangan dialah wiranya

Jin dan syaitan semua dimusnahnya

Ombak besar bukan lawannya
Kerana Sinbad raja samudera

Dialah Sinbad 3x

Bosan pulak rasanya dah habis pementasan Bangsawan Sinbad: Batu Permata Dewa. Yelah, selalunya pegi latihan petang2. Walaupun hanya bertindak selaku pelakon tambahan (kelasi kapal je) yang hanya melakonkan watak (tanpa dialog) sambil menyanyi lagu Dialah Sinbad, namun aku puas. Pementasan Sinbad yang berlangsung pada 11-13 Disember 09 merupakan pengalaman pertama aku berlakon teater yang sememangnya tak dapat dilupakan. Bekerja bersama produksi di bawah Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN) merupakan pengalaman baru yang benar2 berharga buat aku. Kepada kawan2 yg dtg memberikan sokongan semasa teater ini berlangsung, terima kasih diucapkan. Tak lupa kpd Tunku yg memberi peluang & semua yg terlibat dlm teater ni, hopefully jumpa lagi utk tour Sinbad nnt k. InsyaAllah.

Thursday, August 20, 2009

persoalan menanti jawapan

apa perasaan kalian jika usaha yg dilakukan secara bertungkus lumus pada awalnya akhirnya tak dihargai dan kalian dibuang seperti sampah?

entahlah. bukan inginkan penghargaan atas usaha yg dilakukan, namun jika akhirnya dilakukan seperti melukut di tepi gantang, sesiapa pun akan tertanya-tanya apa sebenarnya yg berlaku? apa salah yg dah dilakukan? ini semua persoalan yg berlegar-legar di fikiran.

satu lagi persoalan, jika kalian tidak dijemput menghadiri sesuatu majlis, sedangkan kalian memang patut berada di majlis tersebut, apa yg kalian lakukan? sedangkan rakan2 lain yg seangkatan semuanya dijemput?

aku serahkan pada kalian utk fikirkan.

akirnya ini keputusan yg dilakukan.

dahlah tak dijemput tapi terpaksa menebalkan muka juga datang atas ajakan rakan2 seangkatan. bukannya apa tak mahu rakan2 seangkatan fikir yg bukan2. sekadar dtg menunjukkan muka dan balik akhirnya.

*buat pendebat2 k13 tahniah atas pencapaian dlm pendekar 2009. maaf atas kelewatan ke majlis jamuan & meninggalkan majlis dengan segera keadaannya.

Wednesday, August 5, 2009

cuti

Bosan btul cuti seminggu ni..

Duk rumah..

Makan..

Tido..

Rutin yg sama setiap hari..

Badan pun dah naik..

Hmm...

Balik upm...

Assignment bertimbun...

Dgn nak test lagi..

Apa bleh buat..

Ini lumrah seorang yg dinamakan pelajar..

Sunday, July 12, 2009

Memori MTB 2009

Alhamdulillah, setelah bertungkus-lumus hampir 2 minggu, persembahan MTB gabungan kolej 13 & kpz berjaya direalisasikan. Bertemakan 1Malaysia dan berkonsepkan Nyanyian, Tarian dan Muzik Live, persembahan gabungan kolej ini yang menggunakan nama "SATU" hanya berjaya mendapat anugerah keceriaan terbaik. Kalah menang adat pertandingan. Mungkin kedengaran agak klise, tapi itulah kenyataan.




Bertindak sebagai salah seorang drpd pengarah kumpulan, aku amat berbangga dengan semangat dan kesungguhan yg dipamerkan oleh semua ahli kumpulan SATU. Namun aku agak terkilan kerana mesej yg ingin disampaikan tidak dapat difahami dengan jelas oleh barisan juri yg "mantap sgt" spt FIZZ FAIRUZ-PELAKON, WAN SYUHADA WAN TEH-PENERBIT 999 TV3, FEDTRI YAHYA-PENGACARA MHI TV3, seorang pengarang akhbar tempatan & 2 org lain yg aku kira pakar dlm bidang penerbitan bukan kesenian ("professional sgt" juri2 ni dlm bidang kesenian persembahan!) SATU merupakan satu2nya kumpulan yg menampilkan kelainan kerana menampilkan idea persembahan tentang rentetan ke arah perpaduan di Malaysia hingga tercetusnya 1Malaysia bermula pd era penjajahan hingga kini yg disampaikan secara medley.




Lontaran Vokal Harmoni (lagu asal MJ earth song) menceritakan konflik dalaman yg dihadapi oleh masyarakat di Tanah Melayu pd waktu era penjajahan di mana pihak Inggeris menjalankan dasar pecah & perintah sehingga mencetuskan jurang yg amat besar antara kaum. Lagu Luhur (Kamikaze) menceritakan kisah perjuangan seorang tokoh Tun Hussein Onn (Bapa Perpaduan) yg cuba menyatupadukan rakyat pd ketika itu dan kesedihan rakyat setelah pemergiannya. Rentetan seterusnya digarap menerusi Lagu Rasa Sayang di mana rakyat mula bersatu-padu dan sayang kepada masyarakat yang berlainan kaum melalui kebudayaan kerana lagu ini diketahui oleh semua lapisan masyarakat. Rentetan terakhir yg menjadi puncak persembahan SATU ialah Lagu Setia yg menceritakan kesetiaan rakyat Malaysia yg tidak berbelah bahagi dan mereka sudah bersatu-padu selaras dengan konsep 1Malaysia. Itulah serba sedikit idea yg aku cetuskan bersama abg diddy (kpz) yg telah berjaya direalisasi pd mlm 12 Julai 2009.




Apa yg lebih membuatkan aku terkilan pada awal persembahan MC tidak dpt menceritakan kronologi persembahan SATU dgn baik. Susunan lagu pun diceritakan secara tunggang terbalik membuatkan aku berasa tertekan. Nasib baik video iringan menjadi penyelamat keadaan yg merungkai sedikit ketidakfahaman audiens. Namun yang membanggakan, persembahan kumpulan SATU yg paling mendapat sambutan menggalakkan drpd audiens.




Apapun aku redha dengan keputusan semalam. Mungkin mlm smlm rezeki tidak berpihak kpd SATU. "Juri2 profesional" lebih berpihak kpd persembahan straight to the point yg hanya mahukan persembahan ala2 citrawarna (semua kumpulan buat persembahan berkonsepkan citrawarna) Lagu Melayu digabungkan dengan lagu Cina juga India. Tak pun lagu rakyat dinyanyikan oleh pelbagai bangsa. KLISE sgt! Tak merdeka langsung pemikiran. Dahlah takde langsung juri yg pakar dlm bidang vokal. Fizz Fairuz.. (kalau aku jadi Fizz Fairuz aku malu utk terima undangan jadi juri sbb aku tahu tu bukan bidang aku) Klaka banget seyh!!




Sejuta penghargaan aku ucapkan kpd semua yg terlibat dlm menjayakan persembahan SATU spt Kimi, Tasya, Eja, Husaini, Ban, Nisah dll (ramai sgt) atas pengorbanan kalian. Tak lupa Z n Mok yg bg idea ttg pemilihan lagu. Apa2 pun jauh di lubuk hati aku SATU adalah pemenang.




Harapan aku satu. Aku merayu lain kali carilah juri yg betul2 berkelayakan dalam bidang kesenian persembahan utk jadi juri Malam Tunas Budaya. Analogi utk MTB semalam mudah. 6 org chef dilantik menjadi juri utk pertandingan mencipta robot. Mcm manalah chef2 tu nak buat keputusan kan? Aku rasa mesti diorang guna dadu utk cari pemenang.. HAHA :p

Monday, April 6, 2009

pengorbanan

Setiap insan di muka bumi ini harus mempunyai pengorbanan. Aku tak terlepas dari tanggungjawab ini. Aku harus berkorban untuk belajar bersungguh-sungguh demi mencapai cita-citaku. Itu yang aku mahu jadi itulah yang aku harus aku laku.

Aku terpaksa melepaskan peluang sebagai ahli reserve untuk persembahan Koir Kebangsaan yang akan diadakan di Bangkok pada bulan Jun nanti. Mungkin saat ini yang aku nanti-nantikan tapi aku terpaksa lepaskan.

Ketika Tunku Marina (pengurus koir) bertanya sama ada aku nak atau tidak dengan pantas aku menjawab nak.. saya sanggup. Namun bila difikir tentang peperiksaan akhir yang bakal aku tempuh tak lama lagi membuatkan aku berfikir 4 kali. Sesi latihan akan ditambah lagi sehari iaitu Rabu menjadi 3 hari seminggu. Maka bila masa untuk aku belajar? Setelah mendapat nasihat daripada mama, akhirnya aku pasrah untuk melepaskan peluang keemasan itu. Lagipun, tak tentu lagi aku masuk team yang akan buat persembahan. Jadi, buat masa ni baik aku betul-betul tumpu pada pelajaran. Mungkin rezeki akan tiba lain kali. Siapa tahu?

Aku ingin mengambil kesempatan mengucapkan SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN AKHIR buat semua teman, rakan dan kawan terutama yang sering berkunjung di blog aku yang seberapa ini. Semoga kita dapat melakukan yang sehabis baik dalam peperiksaan nanti. Insya Allah. Doakan kejayaan kita bersama. Terima kasih yang tak terhingga kepada Fiza & Syabira yang sudi diinterview dalam tugasan BBI2420 aku. Tak lupa terima kasih kepada Bad, Tuah & Syadan yang menjadi ahli kumpulan aku untuk BBI2420 sepanjang sem ni. Alhamdulillah kita dah habis presentation. Hehe.

Buat mama, abah dan keluarga tersayang (kak Na, abg Annas, kak Li, abg Ajee, Fadlie), Anep amat mengharapkan kalian mendoakan kejayaan Anep untuk peperiksaan akhir ini.

Monday, March 30, 2009

Monolog Seorang Sahabat

Tidak dinafikan pengalaman di alam degree banyak mengajar aku tentang kehidupan. Di sinilah aku mengenal erti sahabat, teman, kawan, kenalan mahupun lawan. Entahlah. Tatkala sahabat yang aku harapkan namun hakikatnya mungkin aku bukanlah sahabat. Kegagalan hampir2 mengheret aku ke lembah "kematian". Pada siapa yg boleh aku harapkan? Jika sahabat yang aku anggap bisa menolong menaikkan semangat ketika aku di lembah kegagalan namun harapan tinggal harapan. Alhamdulillah aku dikurniakan keluarga yang amat memahami perasaan. Pada mereka aku meluahkan perasaan.

Sedang kalut lagi serabut menyiapkan tugasan2, key in subjek untuk semester hadapan pula yang menjadi bebanan. Apa yang aku harapkan dapat bersama-sama teman dan sahabat untuk bersama-sama seperjuangan untuk semester hadapan, hanya tinggal kenangan. Namun biarlah kugagahkan untuk meneruskan perjuangan semester hadapan berbekalkan semangat dari jiwaku secara sendirian tiada berteman.

Kepada sahabat, terima kasih diucapkan atas kesudian berkawan. Mungkin kita tidak ditakdirkan untuk bersama-sama menimba ilmu pengetahuan semester hadapan, namun apa yang aku harapkan kita teruskan perjuangan.

Thursday, March 19, 2009

Kata dari Kalbu

Buat rakan2 yg akan berjuang dlm Peniti Intervarsiti (Biha, abg Amir, Fazil & Ammar) ... GUD LUCK diucapkan. Lakukan yg terbaik agar hasil yg diingini memuaskan hati.

Buat temanku Nazrin yg akan ke Jepun Sabtu ni utk melanjutkan pelajaran, selamat tinggal aku ucapkan. Maaf aku tak dapat hantar kau kat KLIA kerana banyak kekangan. Pandai2 jaga diri di negara orang. Insya-Allah ada umur yg panjang kita jumpa lagi. Friends forever!

Khittah Seorang Pesawah

Baru aku sedar betapa besarnya pengorbanan seorang yang digelar pesawah. Saban hari kita makan nasi tanpa menyedari betapa sukarnya untuk menghasilkan sebutir beras. Aku teringat sebuah iklan di tv yg ada menyebut "SEBUTIR BERAS TU IBARAT SETITIK PELUH PETANI". Mungkin kalian masih ingat iklan tersebut bukan?

Pengalaman menanam padi di sawah semasa subjek Amalan Ladang: Tanaman Makanan AGR3001 pada ptg ini membuatkan aku tersedar dari lamunan. Kalau takda pesawah, apa yg kita nak makan? Sebenarnya ksedaran ni timbul lantaran pengalaman yg amat memenatkan. Dari pukul 2.00 ptg hingga 5.30 ptg, kami memerah keringat menanam padi secara manual dan menggunakan mesin penanam padi. Menggunakan mesin penanam padi pada mulanya aku rasakan begitu mudah namun hakikatnya tidak semudah yg disangka. Aku bukan main gelakkan kawan2 yg menanam padi dengan senget-benget antara baris menggunakan mesin tersebut. Tapi bila sampai giliran aku, senget jugak. Susah rupanya. Haha.

Kemudian, kami menanam secara manual di petak sawah yang besar. "Penderitaan" baru bermula. Kami harus mencabut anak2 pokok padi yg telah disemai dan membersihkannya sebelum menanam. Sakit belakang dibuatnya tatkala terpaksa membongkok sahaja. Ikutkan hati mahu saja aku duduk dalam petak sawah ni. Tapi nnt org lain ingat ada beruang pulak yang lemas kat dalam sawah. Aku lupakan hasrat yang tak masuk dek akal tu.

Kami memindahkan anak2 pokok padi yang telah dicabut ke petak sawah yg lain lantas terus menanam secara manual, guna jari je.. Eh, bukan. Guna tangan je. Dengan sinaran mentari yang tidak jemu2 memancarkan cahayanya, membuatkan keringat membasahi baju. Mmg penat sgt. Kami harus memenuhkan petak sawah yg mmg besar ini dgn anak pokok padi. Staf2 TPU menyuruh kami menghabiskan juga penanaman. Selagi tak habis, tak boleh balik. Tapi ada je yg berjaya memboloskan diri terus pulang ke kolej. Yang tinggal hanya beberapa kerat saja. Kamilah yg menyelesaikan kerja2 penanaman berbekalkan "semangat seorang pesawah moden".

Mmg pengalaman ni mengajar aku tentang pengorbanan pesawah yg kita mesti kita hargai. Bersyukurlah pada Allah atas rezeki yang diberi. Jadi kepada rakan2 semua, kalau makan nasi tu, biarlah sampai habis. Jangan bazirkan dengan membuang begitu sahaja.

Wednesday, March 18, 2009

Alhamdulillah

Kdg2 ada sedikit penyesalan terhadap tindakan yg aku lakukan. Namun, aku rasa itu yg terbaik yg dapat dilaksanakan. Alhamdulillah, reaksi positif yg diberikan. Aku amat berharap agar perkara yg lepas tiada dikenang dan dijadikan pedoman dalam menempuh hari mendatang. Maaf dihulur andai apa yg diungkap menyakitkan hati dan mengguris perasaan. Kita hanya insan biasa yang tak lepas dari melkukan kesalahan.

Buat kak ika, abg amir, ida, fazil, kak nida dll (maaf kpd yg tertinggal) yang menolong membuat survey ttg "Blogging among UPM Students" terima kasih diucapkan dengan harapan pertolongan kalian diberkati Tuhan. Insya-Allah.

Monday, March 16, 2009

Hmm.........

Setelah bertungkus-lumus selama 2 minggu, akhirnya kertas kerja utk program baksis kump 10 berjaya disiapkan. Sebagai tim. pengarah, aku harapkan agar kertas kerja ini dpt diluluskan dgn segera. Akt yg bakal dijalankan pd 28 Mac ni di Bkt Ekspo (jauhnya..) diharap dapat memuaskan hati semua ahli kump 10 baksis. Bukannya apa, ini sahaja yg termampu utk dilaksana lantaran KELONG_ANGAN (isi tpt kosong sendiri) AJK tertinggi program baksis kump 20 yg pada awalnya mahukan kami bergabung ttp akhirnya pada saat2 terakhir mengatakan tidak mahu bergabung pula. Sedangkan mereka yg beria-ia mahukan kami bergabung, katanya, "Lebih ramai lebih meriah. Kami amat mengharapkan agar kumpulan anda bersetuju untuk bergabung dgn kumpulan kami. Jgn risau, kami dah siapkan kertas kerja. So, korang tak payah buat kertas kerja." Ayat ini masih terngiang-ngiang di telingaku hingga ke tika ini. KELON_KANGAN mereka terserlah tatkala perjumpaan pertama telah diatur. Sesudah pegarah program kump aku (kak yuni), azah & huda ke kolej serumpun utk berbincang, mereka tak kunjung tiba. Punyalah telefon, tak angkat2. At last, pengarah kump 20 tu angkat hp. Katanya, "kumpulan kitorang tak nak bergabung. Ramai sgt." Terus letak hp. Sakitnya hati Allah shj yg tahu. Inilah susur galur ceritanya.. Maka 16 Mac, tatkala kertas kerja dihantar, kena tolak pula kerana:
1. x disertakan surat kpd tnc
2. terdpt kesalahan dlm anggaran belanjawan.
So, kene hantar esok.

Dengan hati yg kecewa setelah seharian menghabiskan masa dgn membetulkan kesilapan yg ada
shj pd kertas kerja, aku terus ke kelas Etnik. Hujan membasahi bumi aku redah jer. Sesampainya di kelas Etnik presentation baru bermula.

Bila salah seorang ahli kump etnik aku tiba, dia katakan pada aku n bad, "Korang buat bukan pengenalan je tau utk penulisan kajian lapangan. Tapi buat semua selain analisis survey." Aku buat2 x fhm. Aku sebenarnya dah lama bengang. Aritu aku, kurt n bad dah wat survey kat 2 sekolah. diorang wat 1 sekolah je. Fine. Soalan survey utk guru, bad yg perah idea bagai nak rak. dorang just taip balik je. Survey utk murid pun aku dah buat sikit. Bukan nak mengungkit tp nak sedarkan ahli kump aku tu yg masih nak ambil kesempatan dgn melemparkan tugas yg sepatutnya disiapkan, tapi tidak mahu dibuat. malas.

Ada saje kerja tambahan yg kene buat. Tatkala aku terus menyiapkan kerja yg diberi dgn secepat mungkin (kerana banyak komitmen lain, itulah pasal aku siapkan awal) & terus hanta kat dia, mulalah cakap , "korang kene buat ini tau. itu jugak.." dasar pemalas!!!! Tatkala telah berjanji utk memberi tugas kepada kami (3 budak lelaki dlm grup in) iaitu taip interview dgn 2 org guru besar, membuat pengenalan ttg kajian laporan
(termasuk latar belakang, skop kajian, objektif,......... dll) serta membuat pembentangan sahaja , alih2 bukan pengenalan je.. siap senaraikan lg 4 item baru melalui emel. Kesabaran aku tak dpt ditahan. Aku membalas emel yg diberi dgn penuh luahan yg terbuku dlm hati aku selama ini... Aku harap ko mengerti. Jgn asyik nak mengambil kesempatan atas org lain. dah.. aku malas nak fikir. yg penting apa yg dah dijanji, mesti dituruti...........................................................................


Sunday, March 15, 2009

TERHARU


Aku sgt terharu dgn award kak ika.. BLOG PALING BERSAWANG (NAIB JOHAN).. Ok lah tu. Actually x sempat sgt2 nak update blog.. Neway TQ kak ika for the award!!! (hehehe).

Tinggalkan pasal award 2. Sedar tak sedar dah 2 bulan aku menjadi pelajar degree. Pengalaman yang x boleh diungkap dgn kata2. Sebenarnya, pengalaman di alam degree ni membuatkan aku lebih matang & menjadikan aku sbg insan yg lebih tabah. Mmg ada tekanan tp aku cuba hindarkan. Moga2 membuahkan kejayaan.

Alhamdulillah, satu demi satu kejayaan muncul pada sem ini membuatkan aku gembira yang teramat & bersyukur ke hadrat Illahi yg memberi rahmat. Setelah menempuh kegagalan iaitu tewas utk ke final Wiramasli 7, aku bangkit utk memperbaiki diri ke arah yg lebih baik dalam apa jua bidang yg aku ceburi. Ternyata rezeki menyebelahi aku. Dalam hujung bulan Januari, aku mendapat panggilan telefon dari Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara. Aku lulus audition Koir Kebangsaan. Alhamdulillah. Akhirnya, fantasi menjadi realiti. Tapi aku terpaksa menempuh tempoh percubaan selama 6 bulan. Pergh! Lama betul. Itulah yg Tunku Marina (pengurus koir) beritahu semasa perjumpaan pertama kami. Lepas ni, aku harus ke Istana Budaya setiap Selasa & Jumaat 8-10.30mlm utk sesi rehearsal. Untuk kelas solfege (note music), setiap Selasa 7mlm. Nak tak nak aku kena dtg latihan walau mcm mana pun coz ini pilihan aku. Tp agak rushing coz ada break 5 minit je hari selasa lepas kelas solfege utk aku solat Maghrib. Nasib baik sempat utk aku solat.

9-15 Feb:

Aku terpaksa menempuh hari2 yg memenatkan & mencabar kewibawaan aku sebagai pelajar. Mana taknya, minggu ni sibuk dgn 4 test penting (biochem, ekonomi, titas & etnik). Plus aku involve dlm Fiesta Idol, Fesnik & Firus yg dijalankan pd minggu ni jgk. Tapi tak pe. ’Lakukan yang terbaik.’ Itulah yg menjadi prinsip aku sejak dulu lagi.

Setelah melalui 1 minggu yg getir ni, Alhamdulillah rezeki sekali lagi berpihak pd aku. 15 Feb, tarikh keramat buat diri aku. In Two We See (K13) berjaya mendpt tempat ke3. Walaupun aku bukan solo nasyid utk thn ni, tp aku rasa sgt gembira dgn kejayaan ni. Pada mlm yg sama juga, aku diumumkan sbg juara Fiesta Idol. Sejuta kesyukuran aku panjatkan pada Yang Esa atas kejayaan berganda ini : ) Tambahan pula, pd petangnya, pasukan pantun K13 yg aku wakili, Kencana Emas mng 2 drpd 3 match utk saringan Firus. Pencapaian yg lebih baik drpd thn lepas walaupun kami x berjaya ke final. Kira oklah tu. Inilah hadiah hari jadi aku yg ke 20 pd 17 Feb ni. Hehe. Apapun, tahniah buat Kak Pae, Abg Boan, Syamil, Kak Difa & Kak Zati yg mewakili kolej masing2 yg telah berjaya ke final Firus. Terima kasih yang teramat juga diucap kpd Abg Amri & Badri atas sokongan semasa Firus. Aku sematkan azam dalam kalbu utk menjejakkan kaki di pentas final 1 hari kelak. Insya-Allah. Moga2 dimakbulkan.

Sunday, December 21, 2008

Lamanya tak update blog..

Lamanya tak update blog.. ni lah dikatakan hangat2 tahi ayam.. dulu time mula2 buat blog bukan main lagi tapi sekarang malas btul rasanya.. hari ni aku pegi jomheboh kat bkt jalil dgn cikgu nizam.. kluar pg dlm kol 9.. mujur tak ramai time pagi2 tu.. kira oklahtu.. kat booth hotlinkion emcees ada showcase dari one nation emcees.. mmg best show diorang.. tp kebanyakan lagu2 semua yg pernah bawak time gangstarz dulu.. agak klise lah kan.. papepun mmg best show diorang.. time tgh hari mulalah rakyat malaysia membanjiri stadium bkt jalil.. mmg ramai giler. lg ramai dr thn lpas kot.. hmm..

nie barang2 yg aku beli...



tinggalkan cerita pasal jomheboh.. ni sesi luahan hati.. aku rasa ramai kengkwn upm yg agak bengang coz tak dapat check result.. dlm lmn web upm kata result kluar 19 dis.. bila check kat website x boleh pulak! sape x bengang kan? ni yang kluar..

Sila rujuk ke Bahagian Akademik (03-89466054) Terima Kasih.

aku pun try lah call. hampir stngah jam dapat jugak. berdebar ni. aku tanya cik yg angkat phone knape x boleh check online? dia ckp boleh.. ye ke? ah!! alasan semua tu.. aku malas nak bidas.. yang penting aku kene tau result aku... Alhamdulillah.. result aku ada peningkatan. teringat pulak sem ni mmg mencabar buat aku.. aku terpaksa berulang alik dr umah ke upm awal sem dulu lepas terlibat dlm kemalangan.. mmg banyak yang dikorbankan.. bukan aku sorang tapi family & kawan2 jugak banyak membantu aku.. Alhamdulillah semua pengorbanan 2 berbaloi.. Kepada semua yang membantu aku selama ni terima kasih banyak.. semoga Allah jualah yg dpt membalas jasa kalian.. Amin...

Wednesday, September 24, 2008

Salam Lebaran


Pada kesempatan ini, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada abah, mama, kak li, kak na, fadlie, abg annas, abg ajee & semua yg bergelar kawan,sahabat,rakan,guru tak lupa kepada semua yang mengenali... (pirates0206, asper, keleb debat upm dsb)... aku memohon maaf andai ada kesalahan yang aku lakukan selama ini yang mungkin tak kusedari.. aku harap kalian dapat memaafkan aku kerana aku hanyalah insan biasa... Semoga aidilfitri pada kali ini membawa seribu erti buat kalian, kita bermaafan dan lupakan segala persengketaan..... InsyaAllah hidup kita kan lebih bermakna di masa hadapan...


SALAM KEIKHLASAN, fakhri


Tuesday, September 9, 2008

terubat kerinduan

semalan, aku join latihan debat.. best gak coz dah lama teringin nak tgk latihan... yelah selama ni keadaan x mengizinkan... tp aku kene btul2 wat homework... lama dah tinggal so bnyak benda yg lupa.... abg sham, abg amir, amar n muka2 yg baru debat pun brtandang ke k13.... latihn brpusat kat situ... so snang ar aku dtg.... aku tgk syebby n bad mmg bnyak improvement.. smlm aku nampak syebby yg lain. suara dah x terketar2... aku bangga.. tp jauh d sudut hati aku; boleh ke aku push tahap debat aku? entahlah... aku mmg minat ngan debat tp maybe x da bakat... Insya Allah sem dpn aku akan wat yg terbaek untuk jd yg lebih baek dlm arena perdebatan.....

Wednesday, September 3, 2008

dinner asasi 08


Alhamdulillah. akhirnya majlis ni dpt direalisasikan dgn jayanya bertempat di mines resort n spa... plg gempak time prtunjukan silat oleh saudara faizul(junjey), farid n zaki lak cam gaduh btul2... tp aku tertunggu2 bila zack nak b'silat... yelah kat dlm bilik dia bnyk wat latihn kan! iya2 je wat latihan.. x wat prsmbhn lak.. ramai peminat2 zack yg kecewa! hehe... pastu time zapin.. aku tkejut diyana n amira b'zapin... x sangke dorang pun bley menari.. seb baek muka diyana x masam cm slalu..hehe... n psmbhn nyanyian pun best gak... yelah selalunya aku wat prsmbahan.. tp kali ni aku yg tgk persmbahan... MC pun gile2 gak.. aku x sangka syadan yg dilabelkan sbg 'pendiam' n 'serius' meletup gak jd MC..... x ar serius sgt time tu...anyway best ar dinner mlm 2... cuma ak x lah ghairah sgt brgambar.... time tu tgn ak rasa skt2 sket.... daus(teloq) lak sibuk brgambar..jd cameraman ak n zrb lak mlm 2.... 1 agi, aku punyer ar trtunggu2 bila ak nak dpt cabutan btuah bantal besar hijau... tp ird yg dpt(sah dia kuat tido... jgn marah ird).. sedihnye bukan kepalang... x dpt la ak tambah koleksi bantal kat blk aku...lbey kurang kol 12 lbh kitorng pun brtolak pulang ke kolej 13 (angkasa lepas) dgn penuh kenangan terpahat di minda...... :p
Salam ramadhan buat kalian.. semoga ramadhan pada kali ini membawa keberkatan dan keinsafan yg berpanjangan .. :p sama2lah kita meningkatkn iman kita di bulan yg mulia ini....

Thursday, August 28, 2008

lembaran baru buat aku......

ari ni merupakan ari baru aku lpas eksiden... smlm lepas check up, doc kata tulang aku semakin pulih... cuma lambat sket utk tulang baru tumbuh... papepun aku bersyukur sgt coz ada perkmbgn positif..... aku kena wat fisio sendiri... n yg plg best, klas ari nie aku dah x pakai anduh...